honeypot field voor formulieren

Google

We weten dat alles wat we in Google zoeken, Facebook ook meteen in de gaten heeft… Super irritant vaak, want je wordt er soms ’n béétje gek van…
Maar deze keer moest ik er erg om lachen…

Voor een klant was ik namelijk bezig om een aantal formulieren te maken op haar website en zag bij de instellingen iets nieuws: een ‘honeypot field’… Ik kende het nog niet, dus ik ging in Google opzoeken wat dit dan eigenlijk was.

Formulieren beschermen tegen spam

Honeypot is een nieuwe en super handige manier om spam tegen te gaan. Spamrobots verzinnen steeds weer wat nieuws om via je contactformulier in je mailbox te komen. Gelukkig zijn ze nog steeds een beetje dom. Want ze vullen namelijk elk veld in van je contactformulier. Dus als je er een nep-veld invoegt – een veld dat een bezoeker niet ziet – dan weet je dat het is ingevuld door een spamrobot. Zo wordt de mail direct als spam gemarkeerd en heb je er geen last van. En zo’n onzichtbaar veld is dus het honeypot-veld’. Bots die automatisch contactformulieren invullen zien deze extra velden dus wel, terwijl gebruikers hier niets merken.

Beter dan Re(CAPTCHA)

Er waren hiervoor altijd al de CAPTCHA en ReCAPTCHA oplossingen, maar deze brengen vaak toch wat problemen met zich mee. Er moeten bijvoorbeeld extra mogelijkheden worden geboden om de test toegankelijk te maken. Een slechtziende of blinde gebruiker moet bijvoorbeeld een audio test kunnen krijgen in plaats van een verzameling aan afbeeldingen. Daarnaast zorgt het vervullen van een extra taak bij het versturen van een filter vaak voor irritatie bij gebruikers. Het doorlopen van de test kost extra tijd. Maar de honeypot spamfilter is onzichtbaar voor gebruikers, dus die merken er helemaal niets van!

Advertentie op Facebook

Ik heb deze nieuwe methode dus meteen toegepast voor mijn klant: die zal dus straks een stuk minder spam binnen krijgen via die formulieren. Even later die dag keek ik op Facebook en echt direct kreeg ik een hele grappige advertentie te zien… Namelijk van deze prachtige ‘winterbed’ voor katten… jawel.. in de vorm van een honingpot!! Tja… niet helemaal waar ik naar had lopen zoeken in Google, maar omdat Facebook weet hoe gek ik op katten ben, was het toch slim gevonden van Facebook…! 😉