Kat Design in de Corona-tijd

Corona

Tja, ik kan er eigenlijk niet níet over schrijven: werken in deze rare ‘Corona-tijd’… Wat eerst nog een tijdelijke pauze leek te zijn, is nu bijna de nieuwe werkelijkheid geworden.

Het heeft veel invloed gehad op werk, bedrijven, maar ook op relaties, onze gevoelens en hoe we nu in het leven staan.

Rust

In eerste instantie was er bij mij door de gedwongen rust meer ontspanning gekomen en een meer bewust genieten van alles wat we wél hebben en nog kunnen. Het kan geen toeval zijn dat mijn man vlak voordat Corona uitbrak al zijn stressvolle baan had opgegeven en ik qua werk mezelf had voorbereid op een maand samen vertrekken naar het buitenland en dus net de laatste opdrachten had afgerond. Hierdoor waren we op het hele ‘stilstaan’ al voorbereid.

Weer aan het werk

Later kwam er gelukkig weer langzaamaan werk binnenstromen en omdat ik altijd al thuiswerkte, voelde het alsof er voor mij niet veel veranderd was. Eigenlijk was het nu zoals ik het altijd had gewild: genoeg werk, maar ook genoeg tijd over voor andere dingen.

Wens

En één belangrijke wens van mij kon nu ook in vervulling gaan: meer tijd hebben voor eigen creaties op de computer. Deze wens had ik heel sterk na een fantastisch festival vorig jaar, waar ik met veel bewondering, en eigenlijk ook een beetje jaloezie, keek naar de prachtigste kunstwerken die daar te bewonderen waren van (veelal digitale) kunstenaars. Wat leek mij dat heerlijk om te kunnen, om je daar helemaal in te verdiepen en je in te verliezen!

Faalangst

Maar juist als je het mooiste van het mooiste hebt gezien van de beste kunstenaars van over de hele wereld, is het lastig om zelf te beginnen… Want voordat je creaties zo mooi worden als die van hen… daar gaan natuurlijk jaren van oefening overheen. Ik merkte hoe al die mooie creaties die je tegenwoordig zo makkelijk kunt vinden en zien op internet je soms ook lam kunnen leggen…: want zó mooi kon ik het niet, dus waarom zou ik er dan eigenlijk aan beginnen…?!

Maar juist omdat ik dit wilde doen puur voor mezelf en ik er vooral lol aan beleefde om wat te creëren, gaf ik mezelf elke keer een schop en ging er toch mee verder. Ik had nu de tijd, dus ik kon even lekker een tijdje wat ‘aanklooien’, zonder dat iemand het hoefde te zien en zonder dat een klant het hoefde goed te keuren of er voor moest betalen.

Bijleren

Het voelde alsof ik weer kind werd, een kind dat gewoon kon tekenen puur voor de lol en niet om er geld mee te moeten verdienen. En hoe langer ik er mee bezig was, hoe blijer ik met en van mijn eigen creaties. Bijkomend voordeel: ik leerde al doende weer een flink aantal nieuwe mogelijkheden en toepassingen van de programma’s die ik ook voor mijn werk als grafisch vormgever gebruik.

Geen tijdsdruk meer

En waar ik normaal altijd alles vrij snel moest hebben ontworpen (want altijd druk en tijd=geld…), had ik nu alle tijd om dingen opnieuw te doen als het niet naar m’n zin was, verschillende variaties te maken, en soms eindeloos lang met één ontwerp bezig te zijn: wat een luxe!

Verkopen

Intussen ben ik vele creaties verder en het heeft me heel veel voldoening gegeven. Ik denk er nu zelfs aan om mijn creaties te zijner tijd te gaan verkopen als muurdecoraties, T-shirts, kussens, enzovoort. Zo breng je je eigen werk wel leuk tot leven en het is natuurlijk wel een hele eer als mensen jouw werk kiezen voor in huis.

Ik kan dus wel stellen dat ik dankzij Corona mijn grootste wens in vervulling heb kunnen brengen. Wat voor positiefs heeft jou deze tijd opgebracht?

Hier is een link naar wat een paar van mijn creaties: katje.nl/kat-art/