ondernemen is loslaten is vertrouwen

Zelfstandige ondernemers… er komen er steeds meer bij. En waarom ook niet, kiezen voor vrijheid, zelf kunnen bepalen wanneer en waar, voor wie en hoe je werkt. Dat wil toch iedereen?
Maar het geeft velen, vooral in de eerste jaren, ook heel veel onrust. Want óf je hebt het te druk met te veel opdrachten tegelijk en dan zit je in de stress of je het wel allemaal af krijgt, óf het is juist een periode te stil en dan maak je je zorgen of je wel genoeg inkomen krijgt…

Maar wie durft te vertrouwen, vertrouwen dat er genoeg werk is voor iedereen, maar vooral: dat jij het werk krijgt dat je nodig hebt en de klanten die bij je passen, zal ervaren dat dit ook echt zo werkt! En dan kan je echt gaan genieten!

Durf te wensen

Ik werk nu al 10 jaar helemaal voor mezelf en ik heb dit keer op keer ervaren. Als ik het gevoel krijg dat ik het al te lang te druk heb, en letterlijk denk “Nou, het mag wel weer even wat minder”, dan ineens komt er een periode dat klanten even niets meer van zich laten horen omdat ze het zelf (ook) te druk hebben, ze gaan zelf op vakantie, of ze moeten nog teksten schrijven en/of foto’s maken… En andersom, als ik het een periode even wat rustiger heb gehad, en ik net denk “Van mij mogen er wel weer wat meer opdrachten binnen komen”, dan stromen de mails en telefoontjes ineens weer binnen!

En ook het zelf kiezen welke opdrachten je wel of niet aanneemt hoort hierbij. Zeker de eerste jaren neem je vaak alles aan wat er maar binnenkomt, wat ook goed is, want dan kun je een buffer opbouwen en je krijgt hierdoor naamsbekendheid.
Maar later is het echt goed om bij elke nieuwe opdracht goed na te denken en te voelen of het een opdracht is die bij past. Want als je met tegenzin een opdracht doet, merk je ook meteen dat het niet meer ‘flowt’… Dingen gaan niet lekker, je bent niet tevreden met het eindresultaat of de communicatie met de klant loopt niet soepel. En dan is het zonde dat daar al je (negatieve) energie naar toe gaat, terwijl je in diezelfde tijd ook een veel leukere opdracht had kunnen doen.

Durf nee te zeggen

Maar nee zeggen is nog best een kunst, zeker voor iemand als ik. Maar jeetje, wat voelt het goed als je het wél kan! Ik heb het zelf vorige week weer meegemaakt. Ik kreeg een mogelijkheid tot een grote opdracht, maar ik voelde vanaf het begin een soort weerstand. Ik zag het ook niet voor me (normaal begint er meteen al wel iets te ‘vormen’ in m’n hoofd), zag vooral veel beren op de weg. En terwijl ik bij de meeste opdrachten juist zin heb om er iets moois van te maken, ontbrak dit gevoel nu helemaal.

Ik heb er een nachtje over geslapen en besloten het niet te doen. Wel met een lichte twijfel, want ja, ik had er toch weer aardig wat aan kunnen verdienen, maar de opluchting die ik daarna voelde zei me genoeg. En echt… nog geen uur later kreeg ik alweer een andere opdracht binnen, die ik wél leuk vond, en de rest van de week bleef het binnenstromen van leuke opdrachten, veel van vaste klanten van me. En nu heb ik het zo druk, dat ik niet eens tijd had gehad voor die andere opdracht. Het moest weer zo zijn!

Vertrouwen dus… dat je naar je intuïtie mag luisteren, dat je gevoel juist is, en dat het werk en de klanten die bij je passen vanzelf naar je toe komen als je maar durft te vertrouwen! Dus eigenlijk hoef je er niets voor te doen, behalve natuurlijk de mooie kansen te grijpen die op je pad komen en je werk goed en met liefde doen!