Abcoude Magazine

OPDRACHT

Twee complete magazine van 88 en 100 pagina’s, plus poster vormgeven voor journalist Jeroen Dirks en fotografe Nienke Meek.

Jeroen en Nienke wilden een eenmalige uitgave over Abcoude maken, het dorp waar ik zelf in geboren ben en nog steeds met heel veel plezier woon.

Ze vroegen zich samen af welke kant Abcoude op ging. Het zwembad ging dicht, winkels vertrokken. Tegelijk is de Hoogstraat druk, zit het terras van de Eendracht altijd vol en wordt het dorp alleen maar aantrekkelijker voor Amsterdammers die hier willen wonen.

Blijft het bruisen, zo vlakbij Amsterdam? Of wordt Abcoude – zoals iemand in dit Magazine zegt: een ‘bakfiets- en rollatordorp’? Hoe verandert het aanzicht? Met die vragen gingen ze aan het werk. Ze wilden één keertje vastleggen wat er gebeurt. Ze wilden veel mensen aan het woord laten en veel mooie dingen laten zien. Eenmalig. Met de bedoeling om een bewaardocument te maken, waar je over vijf of tien jaar nog eens in bladert. Jeetje, zag Abcoude er toen zo uit?

Tijdens het maken van dit Magazine zijn ze onder de indruk geraakt van het plezier waarmee de mensen bij dit dorp betrokken zijn. Natuurlijk, je kunt bezorgd zijn over het centrum en het bebouwen van groen. En ja, dat zwembad is dus dicht, tot nu toe zonder alternatief. Maar wat een levenskracht! Bij de mannen en vrouwen achter de Witte Dame, de Eendracht, op Fort Nigtevecht en al die andere plekken in het dorp. Wat een energieke ideeën bij de jonge Jesper Kleynen, de iets ‘oudere’ bioloog Jan Beekman of zakenman Han van Blokland!

Het is uiteindelijk een magazine geworden met verhalen die je nooit eerder las en ruimte voor foto’s die behoorlijk verrassend zijn. Met pioniers die zelf hun huis bouwen, twijfels over schampblokken langs het Gein en mensen die gezien willen worden op de Hoogstraat. En voor mij was het een feest om helemaal alleen het hele magazine te mogen vormgeven, vrijwel zonder reclame en geheel naar eigen smaak!

Inmiddels is ook een tweede uitgave gemaakt, dikker nog dan de eerste, met wederom zeer actuele onderwerpen en kleurrijke mensen van Abcoude. Leuk detail: ik sta er zelf ook in met mijn kleurrijk interieur en stijl!

KLANT

Abcoude Magazine

UITVOERING

Grafisch vormgeving / drukklaar maken / poster ontwerp